Forma feței - cum o măsori, de ce e important să o cunoști și cum o folosești în avantajul tău

Ce formă a feței am? Ce tip de fizionomie am? Ce ochelari mi se potrivesc sau ce tunsoare mi se potrivește după forma feței?

Dacă ți-ai pus  măcar o dată una dintre aceste întrebări, ai ajuns unde trebuie. Pentru că din acest material vei afla mai multe despre forma feței, cum se măsoară corect fizionomia, dar și cum folosești forma feței în avantajul tău, pentru a fi, așa cum se spune, cea mai bună versiune a ta. 

Din rândurile de mai jos ești pe cale să descoperi:

La ce te ajută să știi care e fizionomia feței tale?

Să știi ce formă a feței ai te poate ajuta în atât de multe moduri! Determinarea fizionomiei feței te poate aduce mai aproape de un machiaj perfect echilibrat sau de o frizură care te avantajează la maximum. Nu este de ignorat nici alegerea unor ochelari de soare sau de vedere care ți se potrivesc perfect, în funcție de forma feței. 

Practic, să știi ce formă a feței ai te poate ajuta să ai un aspect impecabil, care nu doar că îți va aduce admirația celor din jur, ci și o încredere mai mare de sine. Sigur, ai putea crede că cine ne întâlnește pentru prima dată ne-ar putea „judeca” după tipul de pantofi pe care îi purtăm. Însă lucrurile nu stau deloc așa. Nimeni nu-ți analizează prima dată șireturile de la ghete, ci felul în care ai ales să-ți prinzi părul sau tipul de machiaj pe care l-ai abordat pentru ocazia respectivă, care îți pot pune (sau nu) trăsăturile în valoare. 

Așa că citește mai departe acest articol și află cât de important este să îți cunoști forma feței pe care o ai.

fata

Ce formă a feței am - cum măsori forma feței?

Rotundă, ovală, triunghiulară - ce formă a feței ai? Pentru a ajunge la răspuns, ai nevoie să parcurgi câțiva pași simpli.

Înainte de toate, prinde-ți părul la spate sau în laterale, pentru a fi sigură că nu-ți va îngreuna măsurătorile feței. Caută prin casă un metru de croitorie, o ruletă sau o riglă flexibilă pentru a putea măsura corect forma feței. Aprinde lumina, pentru o vedere excelentă, și așează-te în fața unei oglinzi. Ține aproape o foaie și un pix sau telefonul, pentru că va trebui să notezi măsurătorile pe care le faci. Ești pregătită să afli de formă a feței ai?

Ține cont de faptul că sunt patru măsurători pe care e nevoie să le faci pentru a-ți determina corect fizionomia feței. 

Începe cu fruntea

Măsoară fruntea imediat deasupra sprâncenelor, de la o margine la alta. Notează rezultatul obținut. 

Măsoară-ți pomeții

Același lucru va trebui să îl faci și în cazul pomeților. Trece metrul de croitorie, ruleta sau rigla pe deasupra nasului, pornind de la linia părului, în ambele direcții. Notează rezultatul obținut. 

Măsoară linia maxilarului

Maxilarul tău începe chiar acolo unde de termină urechea. Pune capătul metrului de croitorie, al ruletei sau al riglei la îmbinarea urechii cu fața și continuă să măsori până la mijlocul bărbiei. Notează rezultatul obținut.

Măsoară lungimea feței

Gata, ai ajuns la ultima măsurătoare, înainte să afli ce formă a feței ai! Așază vârful metrului de croitorie, al ruletei sau al riglei chiar pe mijlocul feței tale, în partea de sus a capului. Măsoară câți centimetri sunt până la vârful bărbiei tale. Instrumentul de măsurat ar trebui să treacă chiar peste mijlocul nasului. Notează rezultatul obținut. 

Ține notițele aproape și află în continuare ce formă a feței ai și cum să folosești această informație în favoarea ta!

Fața rotundă - caracteristici și recomandări

Fizionomia feței tale este una rotundă dacă măsurătorile pomeților tăi sunt egale cu lungimea feței tale. O față rotundă este cea la care pomeții și lungimea feței sunt mai mari decât fruntea și linia maxilarului, care, de asemenea, sunt egale. 

Dacă ai fața rotundă, cel mai probabil unghiul maxilarului nu este unul foarte bine definit. Zona bărbiei, în cazul acesta, este una rotunjită, iar fizionomia feței este una foarte fină, feminină. 

O față rotundă se potrivește de minune cu o tunsoare în scări, deși buclele largi sunt cele care fac dintr-o fizionomie de acest tip una extrem de plăcută. Îți recomandăm să stai departe de coafurile care presupun prinderea completă a părului, cum ar fi coada la spate, pentru că acestea scot în evidență rotunjimea feței, în loc să o îmblânzească. 

forma fetei rotunda

Fața ovală

Dacă lungimea feței este mai mare decât lungimea pomeților, iar fruntea este mai lată decât linia maxilarului, atunci ai o față ovală. Fața ovală este caracterizată de margini fine și un contur armonios. Dacă ai o față ovală, partea inferioară este, la tine, ceva mai lungă decât jumătatea superioară. 

Fața ovală este complimentată de tunsori lungi în scări, de bucle care nu depășesc linia umerilor, de un bob în scări sau de coafuri în stilul pixie, adică scurte. Dacă ar fi să eviți o singură tunsoare, pentru că nu te-ar avantaja atunci când ai fața ovală, ar fi părul foarte lung și tuns drept. Stai departe de el!

forma fetei ovala

Fața pătrată

Dacă toate cele patru măsurători sunt similare, înseamnă că fizionomia feței tale se încadrează la față pătrată. Persoanele cu fața pătrată au un unghi al maxilarului mai degrabă ascuțit, decât rotunjit, iar zona bărbiei este doar puțin înclinată, cu o curbură minimă, aproape inexistentă. 

O față pătrată este cel mai bine pusă în valoare cu ajutorul părului lung, tuns în scări. O tunsoare lungă, stratificată, va alungi fața și va „îndulci” colțurile. Stai, însă, departe de bretonuri și evită pe cât posibil să te tunzi bob. Această frizură va sublinia prea mult colțurile feței, făcând-o să pară și mai lată.

forma fetei patrata

Fața în formă de diamant - caracteristici și recomandări

Fața în formă de diamant seamănă mult la nivelul măsurătorilor cu fața ovală, însă această versiune este una mai unghiulară. De obicei, pomeții unei fețe în formă de diamant sunt înalți și puternic definiți, distanța dintre aceștia fiind ceva mai mare decât lățimea frunții. Bărbia unei fețe în formă de diamant este, de asemenea, mai îngustă și mai ascuțită, iar linia părului tinde să contureze o formă unghiulară.

Dacă ai fața în formă de diamant, îți recomandăm să îți porți părul lung, cu bucle subtile. În materie de machiaj, s-ar putea să vrei să-ți conturezi fața cu două nuanțe de fond de ten, pentru un echilibru perfect al formelor. Folosește nuanța mai închisă pentru zona bărbiei, pentru a da iluzia unui maxilar mai lat.

forma fetei diamant

Fața în formă de inimă - caracteristici și recomandări

Dacă bărbia ta este una ascuțită, iar fruntea este cea mai largă parte a feței, ai o față în formă de inimă. Altfel spus, fața ta are o formă de triunghi isoscel cu capul în jos. 

Un bob lung, cu vârfurile la claviculă, ar fi cea mai potrivită tunsoare pentru tine, dacă ai o formă a feței de inimă. Această frizură va lua atenția de pe linia maxilarului și îți va alungi fața. 

forma fetei inima

Fața în formă de triunghi - caracteristici și recomandări

Fața în formă de triunghi se distinge printr-o frunte îngustă și pomeți largi. Cea mai largă parte a feței este, în acest caz, linia maxilarului. Bărbia este una ascuțită. Fața în formă de triunghi tinde să fie mai degrabă lungă, iar forma de V a liniei părului este, de cele mai multe ori, vizibilă.

Coafurile mai scurte sunt ideale pentru o față în formă de triunghi, pentru că o vor face să pară mai puțin alungită. De asemenea, un bob scurt ar complimenta la fel de bine o față în formă de triunghi. Dacă vrei să faci linia maxilarului să pară mai puțin pronunțată, îți recomandăm să ceri coafezei tale să-ți tundă părul în scări. 

forma fetei triunghi

Ce ochelari ți se potrivesc, în funcție de forma feței?

Dacă vrei să fii sigură că ochelarii de soare sau cei de vedere pe care ți-i comanzi îți vin perfect, în funcție de fizionomia feței tale, ține cont de sfaturile de mai jos.

Dacă ai fața rotundă

Poartă ochelari cu rame rectangulare sau cu rame cat-eye.

Dacă ai fața ovală

Poartă ochelari cu rame pătrate, rectangulare sau rotunde. Evită ochelarii de tip aviator. 

Dacă ai fața pătrată

Poartă ochelari cu rame rotunde, în formă de trapez sau cu rame cat-eye.

Dacă ai fața în formă de diamant 

Poartă ochelari cu rame cat-eye, cu rame ovale sau foarte groase. 

Dacă ai fața în formă de inimă

Poartă ochelari cu rame ovale, rotunde, de tip aviator, cat-eye sau butterfly.

Dacă ai fața în formă de triunghi

Poartă ochelari cu rame pătrate, rotunde, de tip aviator, cat-eye sau ochelari fără rame. 

Sperăm că din informațiile oferite în acest material ai înțeles ce formă a feței ai, ce tip de ochelari ți se potrivesc, dar și ce tunsoare ți se potrivește, după forma feței.