Culoarea anului 2023 Pantone - Viva Magenta

Recent, Pantone, autoritatea globală pentru comunicare a culorilor încă din 1963, a anunțat care va fi culoarea anului 2023, păstrând tradiția cu care ne-a obișnuit an de an.

Culoarea Pantone a anului 2023 este o nuanță cel puțin interesantă și a fost dintotdeauna prezentă în industria modei și a frumuseții. Însă anul viitor, creatorii de modă și make-up artiștii din întreaga lume, precum și designerii de interior, vor avea un motiv în plus să folosească Viva Magenta în proiectele lor. Culoarea anului 2023 este un purpuriu vibrant, foarte îndrăzneț, care oferă un aer optimist și încrezător oricui va alege să o introducă în garderobă, în machiaj sau în colecția de încălțăminte. Viva Magenta este, practic, un roșu-carmin.

culoarea anului 2023

„Este o culoare care vibrează cu adevărat cu vervă și vigoare, care demonstrează un nou semnal de putere, ceea ce este ceva de care avem cu toții nevoie pentru un viitor mai optimist. Numele culorii în sine îți spune că este o nuanță prin care sărbătorești, o culoare exuberantă care promovează optimismul și bucuria”, spune Leatrice Eiseman, directorul executiv al Institutului Pantone.

Pentru 2022, Pantone alegea o culoare cel puțin la fel de strălucitoare ca cea după care ne vom ghida alegerile în 2023. Anul trecut, paletele la modă cuprindeau și Very Peri, un albastru inedit, care a mai fost denumit și „cel mai fericit albastru”. În câteva zile, nuanța va fi înlocuită în preferințele designerilor cu mult mai „curajoasa” Magenta. Viva Magenta.

În acest material te așteaptă informații suplimentare care te-ar putea interesa despre culoarea anului 2023. Iată ce vei afla din rândurile de mai jos.

Cum se alege culoarea anului de către Pantone?

Scurta istorie a alegerii culorii anului

Ce simbolizează culoarea anului 2023, Viva Magenta?

Psihologia din spatele Viva Magenta, culoarea anului 2023

Cum poți folosi culoarea anului?

culoarea anului 2023

Cum se alege culoarea anului de către Pantone?

Pentru a alege culoarea anului, Institutul Pantone studiază cu atenție care sunt trendurile în ceea ce privește paletele preferate de-a lungul anului, pentru a decide care va fi nuanța care va guverna următoarele 12 luni. Sunt luate în calcul mai multe aspecte ale societății, precum tendințele din modă, cele din marketing, social media sau chiar din mediul politic.

Nuanța aleasă ca fiind culoarea anului este mai apoi preluată de specialiști din fiecare domeniu în parte și introdusă în lumea atât de vastă a designului.

Pentru 2023, Pantone a mizat pe o nuanță neconvențională, plecând de la ideea că Viva Magenta este o culoare ce inspiră putere și energie. Nuanța înrădăcinată în natură face parte din familia roșului, culoare ce simbolizează forța și neînfricarea. Viva Magenta, așa cum spun și cei de la Pantone, este o culoare pulsatorie, a cărei exuberanță promovează veselia și optimismul.

Culoarea anului 2023 încurajează exprimarea liberă, fără rețineri, fiind o nuanță electrizantă și fără granițe. Pantone 18-1750 Viva Magenta este, fără îndoială, foarte îndrăzneață și induce pasiunea pentru viață, văzută prin filtrul unui suflet rebel.

Roșul carmin, culoarea anului 2023, este, practic, o nuanță hibridă, o combinație perfect echilibrată între un roșu de catifea și un mov electrizant. Viva Magenta este, de asemenea, o culoare care domină, fără a fi agresivă.

Scurta istorie a alegerii culorii anului

Prima culoare a anului a fost aleasă în 2000, dar abia în 2007 prognoza tendințelor de culoare a căpătat o viață proprie. În zilele noastre, când se anunță o nouă culoare a anului, Pantone oferă pasionaților o gamă largă de produse inspiraționale și palete de combinații de culori concepute special pentru nuanța aleasă.

În 2020, culoarea anului a fost Classic Blue, pentru a reprezenta încrederea de care avea nevoie de omenirea într-un an provocator. În 2021, s-a optat pentru un gri care aducea stabilitate și un galben menit să reamintească de optimism, într-o lume plină de îngrijorare și depresie, ca rezultat al anului pandemic 2020. Iar istoria este cu mult mai veche. Uite ce alte nuanțe au fost alese culori ale anilor trecuți.

culoarea anului 2023

Suntem, așadar, în cel de-al 23-lea an în care selectează o culoare a anului. Pantone a revenit cu o idee cel puțin îndrăzneață pentru 2023. După Very Peri din 2022 și combinația reușită între galben și gri din 2021, Viva Magenta prevede o adevărată inversare a tendințelor în lunile care urmează. Culoarea anului este una hibridă, aflată la intersecția dintre roșu și violet, între rece și cald, care „încurajează experimentarea, exprimarea de sine fără limite, iar purtarea ei este o declarație și o manifestare a propriei rebeliuni în vremuri potrivnice”, așa cum se arată în comunicatul de presă al Institutului Pantone.

Ce simbolizează culoarea anului 2023, Viva Magenta?

O nuanță neconvențională pentru o perioadă neconvențională. Asta ar putea fi o definiție excelentă pentru culoarea anului 2023. Sensul din spatele Viva Magenta este acela că în 2023 se așteaptă o reechilibrare a vieții digitale cu cea fizică, cu atenția îndreptată către natură.

În procesul de selectare a culorii anului, Pantone a ales să-și îndrepte atenția către ideea că vom aduce din ce în ce mai multe lucruri vii în casele noastre. Mai exact, ne vom bucura de prezența florilor și a plantelor, dar și a pereților viu colorați la interior, mai mult ca niciodată. Pantone crede că vom găsi o nouă plăcere în a călători, a face sport și a ne recrea în aer liber, după ce am întrerupt sau am redus aceste activități din cauza pandemiei. Vom fi mai atenți să ne protejăm organismul și să integrăm în viețile noastre elemente care ne dau încredere, cum este și culoarea anului 2023.

Din natură, culoarea anului a fost inspirată de nuanțele gândacului de coșenilă, folosit de zeci de ani pentru fabricarea coloranților alimentari. Această insectă produce carminul, unul dintre cei mai prețioși, mai puternici și mai strălucitori coloranți naturali.

Așadar, culoarea anului 2023 îmbină bogăția, căldura și puterea materiilor naturale cu orizonturile bogate și deschise ale lumii digitale. Rezultatul este o nuanță inedită de roșu care ne poate ajuta să ne lărgim orizonturile și să creăm noi oportunități de a ne exprima, cu încredere și curaj.

ce simbolizează culoarea anului 2023

Psihologia din spatele Viva Magenta, culoarea anului 2023

Dacă ar fi să privim culoarea anului 2023 dintr-o perspectivă psihologică, am putea spune că Viva Magenta poate fi o metaforă pentru viață, în toată splendoarea ei. Cei de la Pantone spun că această nuanță aprinsă emană rebeliune, fără a anula umanitatea. Culoarea anului 2023 vorbește despre dorința noastră de a face față noilor provocări și de a încerca neconvenționalul, în timp ce îi tratăm pe cei din jurul nostru cu compasiune.

Ceea ce distinge culoarea anului 2023 de cea din 2022, care a fost 17-3938 Very Peri și care a îmbinat tehnologia cu natura, este capacitatea Viva Magenta de a răspunde nevoii noastre colective de forță, de împuternicire, de rupere a barierelor.

„Viva Magenta ne oferă asigurarea și motivația de care avem nevoie pentru a rezista evenimentelor perturbatoare pe termen lung. Trei ani de pandemie, un război, o economie instabilă, tulburări sociale, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și creșterea schimbărilor climatice, toate acestea au nevoie de vindecare. Trebuie să găsim motivația pentru a continua. Aici, Viva Magenta ne îmbracă atât în putere, cât și în har, și ne trimite în lume cu verva după care am tânjit”, spun cei de la Pantone.

Cum poți folosi culoarea anului?

Vrei să utilizezi culoarea anului 2023 în viața de zi cu zi? Iată unde o poți introduce cu succes în mai multe direcții!

În garderobă

Ai o personalitate puternică? Las-o să „vorbească” de la sine, folosind culoarea anului în vestimentația ta și în alegerea articolelor de încălțăminte pe care ți le cumperi în perioada următoare. Ești mai timidă în ceea ce privește purtarea culorilor aprinse, așa cum este și Viva Magenta? Atunci păstreaz-o doar pentru accesorii, în timp ce restul ținutei tale poate urmări nuanțe de roz, care se vor asorta de minune.

În machiaj

Culoarea anului 2023 poate fi privită ca un echilibru între cald și rece, așa că poate fi purtată cu îndrăzneală și în păr sau chiar pe față. Viva Magenta va străluci splendid pe buzele, obrajii sau unghiile tale, dacă alegi să o integrezi într-un machiaj de seară.

cum poți folosi culoarea anului in machiaj?

În designul interior

Dacă simți nevoia de o redecorare a spațiului în care îți petreci cel mai mult timp, te încurajăm să folosești culoarea anului 2023 pe post de nuanță de bază. Te poți juca cu Viva Magenta atât în vopsirea unui perete dintr-o cameră de zi, cât și pentru alegerea celor mai ieșite din banal accesorii de decor. O canapea sau un covor Viva Magenta ar revoluționa vizual întreaga încăpere, în timp ce o vază sau un fotoliu în această nuanță ar colora perfect colțul preferat al camerei.

În orice alt domeniu care te inspiră

Influența culorii anului aleasă de Pantone s-a extins de mult timp dincolo de modă și design interior, până la alegerea designului industrial, a designul grafic și a ambalajul unor produse pe care le poți cumpăra din supermarketuri. Culoarea anului apare pe postere de filme, în reclame TV, pe exteriorul electrocasnicelor și al obiectelor de uz casnic, de la ghiozdane, rechizite, șervețele de masă, până la obiecte de lux semnate de branduri precum Cartier, Maybach sau Porsche.

Astăzi, sute de mărci își asumă sarcina de a proiecta produse care folosesc culoarea anului. Așadar, putem spune că psihologia culorii, consultanța de produs, branding și identitate vizuală, toate au primit cu entuziasm propunerile Pantone pentru culoarea anului, din 2000 și până astăzi. Drumul experților Pantone trece chiar și prin industria filmului, a divertismentului, a călătoriilor sau a colecțiilor de artă.

Culoarea anului 2023 reprezintă o schimbare majoră de direcție față de Very Peri, nuanța care a guvernat 2022. Aceasta din urmă a fost inspirată de lumea digitală și de ecranele telefoanelor mobile. La polul opus, Viva Magenta se vrea a fi o șansă de a ne reconecta cu istoria, în timp ce ne imaginăm cel mai strălucitor viitor cu putință.

Tu cum te gândești să integrezi culoarea anului 2023, care promovează bucuria și optimismul, în viața ta?